Το μαύρο σινάπι περιέχει λάδι, λεύκωμα φυτικό, μιροσίνη, μιρονικό κάλι, σάκχαρο, κόμμι, ελεύθερο οξύ, σιναπιζίνη και άλατα.

Οι σπόροι περιέχουν πρωτεΐνες 27,2%, λίπος 35%, υδατάνθρακες 34%, ίνες 6%, τέφρα 4,5%, ασβέστιο, φωσφόρο, σίδηρο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο και τις βιταμίνες θιαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β6).

Οι σπόροι περιέχουν ένα γλυκοσίδιο, τη σιναλμπίνη η οποία έπειτα από υδρόλυση με μιρονάση σχηματίζει μια γενίνη, ένα έλαιο και βλεννώδεις ουσίες. Οι βλεννώδεις ουσίες δίνουν στους σπόρους καθαρτικές ιδιότητες ενώ η γενίνη φλογιστικές. Κύριο συστατικό στο λευκό σινάπι είναι η μιροσίνη. Περιέχει ακόμη λάδι, πολύ γλοιώδη ουσία και σιναπιζινίνη ή θειοσιναπιζινίνη.

Βάρος 0.100 kg